Uppdatering Februari 2023
Utställningen Linnarhult Berättar pågick under 2022. Många av konstverken och projekten finns fortfarande kvar på platsen. Vissa kommer med tiden att transformeras och andra kommer att plockas ner. Tills vidare finns berättelserna kvar här på hemsidan så att du fortfarande kan ta del av deras process, och kommer att fungera som ett sätt att resa tillbaka i tiden. Däremot kommer fortsättningen troligen inte att uppdateras här, utom kanske någon enstaka kommentar då och då. Med andra ord kan en del kan ha hänt sen 2022!
Hör gärna av dig till oss för uppdatering och frågor. :)
Utställningen Linnarhult Berättar pågick under 2022. Många av konstverken och projekten finns fortfarande kvar på platsen. Vissa kommer med tiden att transformeras och andra kommer att plockas ner. Tills vidare finns berättelserna kvar här på hemsidan så att du fortfarande kan ta del av deras process, och kommer att fungera som ett sätt att resa tillbaka i tiden. Däremot kommer fortsättningen troligen inte att uppdateras här, utom kanske någon enstaka kommentar då och då. Med andra ord kan en del kan ha hänt sen 2022!
Hör gärna av dig till oss för uppdatering och frågor. :)
LINNARHULT BERÄTTAR har som syfte att fånga upp människorna som verkar på platsen, samt synliggöra projekt som pågår.
Verken ni ser är en del av EACs verksamhet och är resultatet av en samskapande process där många människor ingått. De som lett processen lyfts fram på skyltarna på plats, och det är också dessa personer som i första hand skrivit texterna här på hemsidan. För att underlätta en överblick av projekten har vi delat in dem i pil, lera, trä, metall och växter. Det är dock många olika material som används i flertalet av projekten, så titta igenom alla projekten för att hitta dina favoritmaterial. Texterna är skrivna blandat mellan svenska och engelska, helt enkelt eftersom de som varit med fått skriva i det språket de föredragit, eller som passat för situationen. T ex har ett antal verk skapats under den engelsk-språkig kursen Site-Specific på HDK-Valand Campus Steneby, och vi har ett par designers & konstnärer som flyttat till Sverige från andra länder. Språket är ändå ofta på svenska, för att göra utställningen tillgänglig för de som kanske inte kan engelska, eller enklare kan ta till sig svenska. Med förhoppning om att översättning kommer att ske när det behövs, och att många verk, med bilder till, kommunicerar oavsett ord.
|
Klicka på bilderna nedan
för att ta del av berättelser om respektive projekt/verk & människorna bakom:
MARIA BJÖRNBERG,
C0-creation Curator Jag heter Maria Björnberg och är curator, arkitekt och framför allt en samskapare. Jag driver företaget Curatopia - Design & Co-creation of Welcoming Futures.
Under denna utställning har jag tagit rollen som curator samt metodutvecklare, genom att bjuda in de människor som verkat på plats att vara med och samskapa en gemensam utställning i Linnarhult. Jag har varit med och samskapat aktiviteter under våren där utställningsinnehållet, samt kommunikationsmaterialet kring den, har vuxit fram. Idéen kring att göra en samskapande utställning för hela Linnarhult kom ifrån mitt examensarbete sommaren 2021 då ett av de metoderna jag utforskade var att skapa en utställning av det som vi samskapat under processen. Det blev uppskattat, och Helena, genom Nämnden för Hemslöjdsfrågor, och Mania, genom VGR Kulturutveckling, valde att ge stöd för att curatera utställningen Linnarhult Berättar. Det har varit ett tillfälle till att utforska vad arkitektens roll kan innebära, där en ledande roll i samskapande har varit grundläggande. Där kommunikation, öppenhet och nyfikenhet har varit nycklar. Där att vara flexibel inför det oväntade och att våga har varit väsentligt. Där skapandet av en struktur har varit stödjande, och där producerandet av material har varit viktigt. Där prototypandet funnits med längs hela vägen. Processen har varit spännande med många olika människor involverade, mycket kreativitet & inspiration och med en önskan att våga prova. Jag upplever att Linnarhult har nu ännu en gång varit en plattform för utforskande och lärande, för konst, hantverk & slöjd & för olika generationers och kulturers möten i naturen. instagram: @welcome_cocreation linkedin: maria-bjornberg mejl: bjornberg.m @gmail.com |
HELENA HANSSON,
NHF & HDK-Valand Jag heter Helena Hansson och är lärare och forskare på HDK-Valand, Göteborgs Universitet, samt representerar Nämnden för Hemslöjdsfrågor.
Jag driver ett forskningsprojekt som heter Lek i staden/Transforming the city for play. Projektet som finansieras av FORMAS, pågår mellan januari 2020 – november 2024. Arbetet ifrågasätter idén om vad en lekplats är. Vi försöker på ett konkret sätt möjliggöra barn och ungas rätt till lek och rekreation, samt skapa möjligheter för dem att vara med och gestalta deras närmaste livsmiljö, tillsammans med vuxna. Vi arbetar primärt med samslöjd som metod, vilket innebär att vi möter gemensamma behov genom samskapande aktiviteter, som tar utgångspunkt i de lokala material och mänskliga tillgångar som finns på platsen. På det viset vill vi vara med och bidra till att EAC Linnarhult blir en surrande mötesplats, där deras fyra grundpelare (integration, utbildning, temporalitet och agroforestry) samt politiken gestaltad livsmiljö och barnkonventionen konkretiseras i handling. Det bästa med Linnarhult är, förutom den omgivande naturen, den härliga stämningen som uppstår när vi möts, odlar och gör tillsammans! EAC Linnarhult är en välkomnande plats där många olika människor (och djur) möts. Olika saker pågår samtidigt och vi prövar oss fram. Prototypandet skapar en öppenhet och mångfald som ger utrymme för oväntade möten och samtal, vilket i sin tur bidrar till lärande och integration. Min vision är att många hittar hit, och att EAC Linnarhult blir en väl etablerad kulturinstitution, välkänd och uppskattad av många inom och utanför Göteborg. En plats i staden där vi lär oss tillsammans, och där vi prototypar fram idéer om hur vår framtid kan gestaltas på ett hållbart sätt. Vi är på god väg då många redan hittat hit, och att vi redan samarbetar med många lika aktörer. Visionen innefattar även att vi kan finansiera projektledare som kan leda det fortsätta arbetet även på sikt., så vi kan växa och utvecklas tillsammans på ett hållbart sätt. |
MANIA TEIMOURI,
VGR Kulturutveckling Jag heter Mania Teimouri och är arkitekt. Jag arbetar som konsulent för samtida konst, arkitektur, form och design på Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.
Mitt uppdrag är att arbeta främjande så att alla invånare i regionen ska få möjlighet att delta i kulturlivet. Det handlar om att kunna uppleva eller skapa själv, oavsett var man bor eller hur gammal man är. Min expertis ligger i att involvera barn och unga i arkitekturprojekt. Det går ut på att tillsammans undersöka, upptäcka och lära, delta i skapandeprocesser och tillägna sig verktyg för att kunna påverka den gestaltade livsmiljön. Jag tror på att vi genom konst och kultur bättre förstår vårt sammanhang som människor i världen. Jag ingår som samarbetspart i forskningsprojektet Lek i staden. Genom att vara med och stötta det som händer i Linnarhult kan vi lära mer om de metoder som gör det möjligt för barn och unga att utifrån sina egna premisser ta utrymme samt utveckla sitt skapande i en redan befintlig verksamhet på en plats. Den kunskapen kan vi sedan sprida till fler. Det kan vara för att öka kompetensen hos arkitekter, designers och konstnärer som arbetar i deltagarbaserade projekt eller i sammanhang då man arbetar med platsutveckling. |